Lees voor
Huur betalen

Wat is huurbevriezing?

Huurbevriezing
Huurbevriezing wil zeggen dat de huurverhoging op 1 juli niet doorgaat. Je huur blijft hetzelfde. Dit is speciaal bedoeld voor huurders met een laag inkomen een vrij hoge huur. De grenzen voor dit inkomen zijn gebaseerd op berekeningen van het Nibud. Zij keken bij welk inkomen een huishouden nog voldoende geld overhoud om van te kunnen leven. Er zijn wel een paar voorwaarden voor het aanvragen van huurbevriezing.

  • Je moet tenminste 6 maanden te duur wonen. Bijvoorbeeld omdat je inkomen het afgelopen half jaar is gedaald. Of
  • Je hebt de pensioenleeftijd bereikt en woont naar verhouding duur (de periode van 6 maanden telt dan niet).

Huurbevriezing is gekoppeld aan de jaarlijkse huurverhoging. Je kunt elk jaar opnieuw huurbevriezing aanvragen. Dit moet je wel voor 1 juli doen. En je moet altijd eerst de brief met de huurverhoging afwachten. Wel zo logisch. Want als de huurverhoging 0% is hoef je natuurlijk geen huurbevriezing aan te vragen.

Huurverlaging
In sommige situaties is het ook mogelijk om huurverlaging aan te vragen. Huurverlaging kun je het hele jaar door aanvragen. In het schema hieronder kun je ook zien met welk inkomen en huur het zin heeft om huurverlaging aan te vragen.

Denk je dat je in aanmerking komt voor huurbevriezing of huurverlaging? Bel dan naar onze Klantenservice om een afspraak te maken. Je kunt hen bellen op 0183 66 99 00. Zij leggen dan ook precies uit welke documenten je mee moet nemen naar deze afspraak.

Lees ook: Hulp bij geldzaken