Lees voor
Fijn en veilig wonen

Wat moet ik doen bij overlast van buren?

De meeste mensen wonen prettig naast elkaar. Maar soms gaat er iets mis en ontstaat er overlast. Vaak zijn het kleine irritaties zoals geluidsoverlast, een overhangende struik of rommel op de stoep. Als je dat niet met elkaar bespreekt, dan worden kleine irritaties soms heel groot. Hoe pak je dit aan?

Hulp bij burenruzies

  • Praat eerst zelf met je buren. Probeer een normaal gesprek te voeren. Geef aan wat je vervelend vindt en waarom.
  • Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met de wijkbeheerder in jouw buurt.
  • Gaat de overlast dan nog niet over? Dan kan het inschakelen van Buurtbemiddeling een oplossing zijn. Buurtbemiddeling brengt buren (weer) met elkaar in gesprek. De bemiddelaars zijn neutraal en onafhankelijk. De gesprekken zijn vertrouwelijk en de hulp van buurtbemiddeling is gratis.

Hoe werkt het?
De bemiddelaars praten eerst met beide buren apart. Ze luisteren bij jou thuis uitgebreid naar je verhaal. En ze gaan bij jouw buren op bezoek om de andere kant van het verhaal te horen. Daarna gaan jullie met elkaar in gesprek. Samen zoeken de bemiddelaars met jullie naar een oplossing. De buurtbemiddelaars helpen om afspraken te maken waar jullie allebei achter kunnen staan. Het gesprek vindt altijd plaats op een neutrale locatie. Dus niet bij jou of de buren thuis.

Contact
Je kunt de hulp van Buurtbemiddeling zelf inschakelen. Heb je interesse? Of wil je onafhankelijk advies over wat je met jouw burenprobleem kunt doen? Neem dan contact op met Ingrid van Oostwaard, Coördinator Buurtbemiddeling Gorinchem via buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl of bel naar 0345-515 227.