Veelgestelde vragen

Huurprijs

Mijn buurman betaalt minder huur voor een grotere woning. Hoe kan dat?

Zodra een woning leegkomt, kijken we opnieuw naar de huurprijs. We noemen dit de streefhuur van een woning.  Als we een leegkomende woning voor verhuur aanbieden, kan het dus voorkomen dat de gevraagde huurprijs hoger of lager is dan de huurprijs die een huurder in een naastgelegen woning nu betaalt. 

Bij het vaststellen van de streefhuur houden we rekening met de doelgroep waarvoor de woning is bedoeld. Zo kan het voorkomen dat een woning die eerst in de vrije sector verhuurd werd, nu als sociale huurwoning verhuurd word. In de praktijk betekent dat een huurverlaging ten opzichte van de huurder die voorheen de woning huurde. Dat komt omdat we de woning voor een andere doelgroep bestemd is. Ook kan het voorkomen dat we woningen beschikbaar willen maken voor mensen met huurtoeslag of jongeren onder de 23 jaar. We geven dan in feite een korting op de huurprijs, zodat de woning bereikbaar is voor de juiste doelgroep.

Streefhuren passen we niet alleen naar beneden aan, maar soms ook naar boven. In dat geval betaalt de nieuwe huurder meer voor de woning dan de huurder die de woning verlaat.  We passen de streefhuur naar boven bij als dat passend is voor de doelgroep die we voor ogen hebben en als de kwaliteit van de woning dat toestaat. Op deze manier kunnen we de kortingen ten goede laten komen aan de juiste doelgroepen.