Afronding vernieuwing Lingewijk

19 september 2018

Op woensdag 12 september organiseerde Poort6, samen met Nijhuis Bouw en in samenwerking met de gemeente Gorinchem, een aantal activiteiten in de Lingewijk ter gelegenheid van de afronding van de grootschalige vernieuwing van de wijk. 

Metamorfose
In 2007 viel bij de toenmalige bewoners van de Lingewijk een boekje op de mat met daarin planen voor het grootschalig opknappen van de wijk. Op dat moment waren de eerste stappen hiervoor al gezet met de nieuwbouw aan de Van Hoornestraat in 2004 en het besluit om de IJsbaanflats te slopen.

Woningen voor jong en oud
De belangrijkste doelen van deze grootschalige opknapbeurt waren onder andere het realiseren van woningen voor jong en oud die voldoen aan de eisen van deze tijd, het bieden van een mix van huur en koop en het realiseren van een betere verbinding tussen Lingewijk-Noord en Lingewijk-Zuid. Met als belangrijk aandachtspunt het in ere houden van het karakteristieke tuindorp. 

Vernieuwingsplan afgerond
In de jaren die volgden is er veel veranderd in de wijk. In samenwerking met verschillende partijen, heeft Poort6 in de gehele wijk woningen gerenoveerd, gesloopt en nieuw gebouwd. Een wijk is nooit helemaal af. Andere partijen gaan nog nieuwe woningen in de Lingewijk bouwen, maar voor Poort6 is met de oplevering van de laatste nieuwbouw in Lingewijk-Zuid het toenmalige vernieuwingsplan afgerond.

Verschillende activiteiten
Op woensdag 12 september werd hier samen met bewoners en andere genodigden op feestelijke wijze bij stil gestaan. In gemeenschapshuis De Bogerd konden bewoners van de Lingewijk genieten van een optreden van het Arkels Visserskoor. Bij speeltuinvereniging Lingewijk organiseerde Gorinchem Beweegt een sport- en spelmiddag en in het clubgebouw van de Speeltuinvereniging vond het officiële gedeelte plaats met onder andere de voordracht van een gedicht over de Lingewijk, een filmpje over de Lingewijk Toen en Nu en een toespraak van wethouder Dick van Zanten en Wim van den Herik, manager Vastgoed van Poort6. 

Die Wijk

Eigenlijk
Ken ik hem
Niet eens zo goed
Die wijk
Tegelijk weet ik...
Veel 
Belangrijke Gorcummers
Liggen daar
Achter de Kanaaldijk
Het oude zwembad
Ook zoiets
Lopend ging je er heen
Of soms
Mocht je op je moeders fiets
Vanuit de Haarwijk
Naar...
De Lingewijk 
Tussen twee dijken
Ligt het 
Je moet er eens gaan kijken
Een IJsbaan is er
In...
De Lingewijk 
Jeetje
De mooie zomer
Die vergeet je
Zo maar
Daar 


Joep van Eck