Lees voor
Tips & Informatie

Zonnepanelen op een huurwoning, kan dat?

Jazeker! Schone energie wordt steeds belangrijker. Daarom zijn hierover ook afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord. Daarin staat dat we in 2030 met elkaar 70% van alle elektriciteit uit de wind en zon halen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen. Daarom bieden wij huurders van eengezinswoningen de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Beter voor het milieu. En voor je portemonnee. Want met zonnepanelen kun je geld besparen op je energierekening.

Samen Duurzaam
We bieden alle huurders die in een rijtjeshuis wonen zonnepanelen aan. Voorwaarde is wel dat het dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. We werken hiervoor samen met Greenchoice in het project ‘Samen Duurzaam’. We zijn eerst gestart met het leggen van zonnepanelen op rijtjeshuizen. Als dat klaar is, kijken we of er ook zonnepanelen op portiekwoningen passen. Wel moeten we dan met meer dingen rekening houden. We moeten dan kijken hoe goed de dakbedekking nog is. Of  we genoeg zonnepanelen kwijt kunnen voor alle huurders. En hoe we alle meterkasten aan kunnen sluiten. Dat moeten we allemaal nog onderzoeken.

De prijs van een zonnepaneel
Als we zonnepanelen op jouw huis plaatsen, dan betaal je hier het eerste jaar niets voor. Vanaf het tweede jaar betaal je vanaf 1 januari 2024 € 1,45 per zonnepaneel per maand. Dit bedrag was € 1,76. Maar vanaf 1 januari 2024 hoef je van de overheid als huurder geen btw meer te betalen over de huur van zonnepanelen. Daardoor worden de kosten per paneel € 0,31 lager. Deze kosten blijven per paneel ieder jaar hetzelfde. Heb je in 2023 of in de jaren daarvoor zonnepanelen gekregen? En wil je meer weten over deze btw-regeling? Lees dan hier verder.

Tussen de 4 en 12 zonnepanelen
Je kunt al meedoen met 4 zonnepanelen. Met een maximum van 12 zonnepanelen. Voor ieder huis is dit aantal anders. Dit ligt eraan hoeveel energie je ieder jaar verbruikt. Hoe groot het dak van je huis is. En of er bijvoorbeeld geen boom staat die zorgt voor schaduw. Je krijgt hierover altijd advies van Greenchoice.

Je betaalt net zo lang je in je huis woont
Als je kiest voor zonnepanelen dan kun je de huur van deze panelen niet tussentijds stoppen. Als je akkoord gaat met het huren van de zonnepanelen, dan blijf je die huren zolang je in je huis woont. Ga je verhuizen? Dan neemt de nieuwe huurder van je woning natuurlijk wel de maandelijkse kosten van de zonnepanelen van je over.

Besparen op je energierekening
Met zonnepanelen wek je eigen zonne-energie op. Je gebruikt overdag je eigen zonne-energie voor apparaten die op stroom werken. Denk aan de computer, de stofzuiger of de elektrische oven. Hierdoor hoef je minder stroom te kopen bij je energieleverancier. Via de servicekosten betaal je een klein bedrag per paneel. Maar met de zonnepanelen wek je meer stroom op dan het bedrag dat je betaalt. Als je net zoveel stroom gebruikt als nu, bespaar je dus op je energierekening. Greenchoice rekent dit allemaal voor je uit.

Stroom terug leveren aan jouw energieleverancier
Niet alle stroom die je opwekt heb je meteen nodig. Het deel wat je niet gebruikt, verkoop je terug aan je energieleverancier. Zij slaan deze energie in feite voor je op. Schijnt de zon niet? En heb je energie nodig? Dan krijg je deze weer terug van je energieleverancier. Voor het terug leveren van energie aan jouw energieleverancier, krijg je nu nog hetzelfde bedrag als wat je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Aan het einde van het jaar rekent jouw energieleverancier dan voor je uit hoeveel stroom je hebt terug geleverd. Dit heet salderen. Deze regeling wordt wel afgebouwd. Op de website van de overheid lees je hier meer over.

Voor lange tijd voordeel
De zonnepanelen gaan een heel lange tijd mee. Wel brengen ze in de loop van de tijd wel iets minder op. Maar na 20 jaar is dit nog altijd ongeveer 85%. Je hoeft de zonnepanelen niet zelf te onderhouden. Dat doen wij voor je. Ook hoef je de panelen niet schoon te maken. Door de regen spoelen ze meestal vanzelf schoon.

Meer weten? Lees dan verder op de website van Greenchoice.

Lees verder

Ook interessant voor jou?