Tips & Informatie

Warmtepomp Itho Daalderop WPU45

In jouw woning staat een warmtepomp installatie van het merk Itho Daalderop en het type WPU45 met een boilervat WPV150 5G. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de werking van dit apparaat. Wil je meer weten? Dan verwijzen we je graag naar de online handleidingen van de warmtepomp installatie. 

Wat doet een warmtepomp?

De warmtepomp maakt warm tapwater voor de badkamer en keuken. Dit warme water wordt opgeslagen in een vat. Standaard staat het systeem op de ECO-stand. Dan wordt het vat één keer per dag verwarmd. Dit is het zuinigst en bespaart dus geld én energie. Heb je (tijdelijk) meer warm water nodig? Dan kun je:

-> BOOST gebruiken: eenmalig extra opwarmen.

-> COMFORT kiezen: het vat wordt sneller verwarmd, zodra het water onder de 45 graden komt.

Je huis heeft een Spider Klimaatthermostaat. Hiermee stel je zelf de temperatuur in. Zet de thermostaat op een vaste temperatuur. Het systeem regelt de rest. LET OP: verwissel de thermostaten in de verschillende ruimtes niet. Het systeem werkt dan niet meer en er moet een monteur komen om alles weer opnieuw in te stellen.
Naast verwarmen kan de warmtepomp ook koelen. In de zomer haalt het systeem koude uit de grond. Zo wordt je woning een paar graden koeler. Dit gebeurt automatisch als de binnentemperatuur oploopt en er geen warmtevraag is geweest in de afgelopen 24 uur.

Hoe doet een warmtepomp dit?

Het apparaat haalt energie uit de grond. In de winter gebruikt hij die warmte om je huis te verwarmen. In de zomer gebruikt hij juist de koelte uit de grond om je huis te verkoelen. Een pomp zorgt ervoor dat het water de juiste temperatuur krijgt. Dat water stroomt dan door de vloerverwarming in je woning.

LET OP: zorg ervoor dat er geen vloerbedekking zoals laminaat of tapijt rond de warmtepomp ligt. Hou minimaal 10cm vrij zodat de klep open kan als er iets mis is.

6 tips voor het onderhoud van deze installatie:

1. Controleer af en toe de waterdruk

Je ziet dit op de drukmeter. Deze moet tussen de 1,8 en 2,2 bar zijn. Is de druk lager dan 1 bar? Vul de installatie dan bij met water.

2. Ontlucht de warmtepomp voor je deze bijvult

  • Zet de temperatuur 5 graden lager zodat de warmtepomp niet gaat verwarmen
  • Zoek de ontluchtingsventielen op de vloerverwamingsverdeler
  • Hou een droge doek bij de hand
  • Draai het ventiel voorzichtig open met de ontluchtingssleutel
  • Er komt lucht uit het ventiel
  • Draai het ventiel dicht als er water uit komt

3. Vul de warmtepomp bij 

  • In je woning is een bijvulset aanwezig
  • Sluit de geleverde waterslang aan op de kraan en op het vulpunt van de warmtepomp
  • Draai eerst de kraan open, daarna het vulpunt
  • Als de waterdruk op orde is sluit dan het vulpunt eerst, daarna de kraan
  • Laat de slang uitlekken in een emmer

4. Let op foutmeldingen of piepjes

Hoor je een piep of zie je een foutmelding op het scherm? Noteer dan de foutcode en neem contact op met ons of rechtstreeks met BAM Energy Systems.

5. Gebruik geen extra elektrische kachels

Een bijverwarming zoals een losse elektrische kachel lijkt handig, maar is vaak niet nodig én verbruikt veel stroom. Wordt het niet warm genoeg in huis? Neem dan contact met ons op. Dan kan het systeem worden nagekeken.

6. Gebruik koeling alleen als het echt nodig is

De warmtepomp kan in de zomer de woning een paar graden koelen. Gebruik dit alleen als het echt te warm wordt binnen. De koeling is beperkt en werkt langzaam. Laat ramen en deuren gesloten voor het beste effect. En doe overdag zonwering omlaag of gordijnen dicht om warmte buiten te houden.

 

 

 

Ook interessant voor jou?