Lees voor
Naar projecten

Warmtenet Gildenwijk

Waarom een warmtenet?

De woningcorporaties in Nederland helpen mee om woningen van het aardgas af te krijgen. Niet in één keer, maar stap voor stap en per wijk. Als we groot onderhoud uitvoeren in een woning, kijken we ook meteen naar een duurzame manier van verwarmen. Zijn cv-ketels toe aan vervanging? Dan komt daar waar mogelijk een duurzame oplossing voor warmte in de plaats. Dat kan bijvoorbeeld een warmtepomp zijn of een aansluiting op een warmtenet.

We starten in de Gildenwijk

Ook Gemeente Gorinchem wil verduurzamen. Dat is de reden dat er een warmtenet in de stad komt. Dat begint in de Gildenwijk. Starten met de Gildenwijk is een voor de hand liggende keuze. In de jaren 60/70 zijn hier veel (huur)woningen gebouwd. In deze woningen is veel energiewinst te behalen. Wij zijn van plan om deze woningen te renoveren en/of te verduurzamen als dat nodig is.

Planning

De komende vier jaar sluiten we bijna 1.000 woningen in de Gildenwijk aan op het warmtenet. Ook het kantoor van Poort6 en het stadhuis van Gemeente Gorinchem. Hieronder zie je de planning van welke gebouwen we wanneer willen aansluiten:

In 2022
Willem-Alexanderflat

In 2023
Gildenweg 83-119
Chirurgijnstraat 2-14
Schilderstraat 1-13
Gruttershof 2-26
Rietdekkerstraat 2-22

Munter- en Tichelaarflat
Frisoflat

In 2024
Kremlin 2

In 2025
Schelluinsevliet
Gildenhof

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet bestaat uit een netwerk van goed geïsoleerde leidingen onder de grond. Daar stroomt warm water doorheen. Daarmee worden woningen en gebouwen verwarmd. Het gas verdwijnt uit jouw woning. Je kookt dan straks elektrisch. De inductiekookplaat en pannenset die je hiervoor nodig hebt, krijg je van Poort6.

We vervangen je cv-ketel door een warmte-unit
Jouw cv-ketel en/of boiler wordt vervangen door een warmte-unit. Dit is een kastje dat ongeveer even groot is als een cv-ketel. De warmte-unit zorgt ervoor dat er warmte en warm water in jouw woning komt. We weten nog niet of deze op dezelfde plek komt als waar je cv-ketel nu hangt. Op de warmte-unit worden de leidingen van de radiatoren aangesloten. Water van minimaal 70°C stroomt vanuit het warmtenet naar de warmte-unit in jouw woning. Vanaf hier gaat dit warme water rechtstreeks naar de radiatoren. Zo worden de verschillende kamers verwarmd. Het afgekoelde water stroomt via een andere leiding weer terug het warmtenet in. Daar wordt het opnieuw opgewarmd.

Een warmtewisselaar verwarmt het water
Er zit een warmtewisselaar in de warmte-unit. Dat is net als bij een cv-ketel. De warmtewisselaar verwarmt jouw kraanwater. Het warme kraanwater heeft een temperatuur van 60°C bij de warmte-unit. Afhankelijk van de afstand tussen de kraan en de warmte-unit. komt er over het algemeen binnen een aantal seconden warm water uit de kraan. Met je eigen (meng)kraan kun je zelf de temperatuur van het warme water instellen.

Je betaalt niet meer als voor gas
Als het zover is berekenen we voor alle huurders de kosten voor warmte van de huidige en toekomstige situatie. Het uitgangspunt is dat je niet meer als met gas gaat betalen. De prijs voor warmte ligt minimaal 5% onder de gasprijs.

Het warmtetarief is nu helaas nog gekoppeld aan de gasprijs. Als de gasprijs stijgt, dan stijgt het leveringstarief voor warmte ook (per gigajoule). We verwachten dat deze koppeling in de toekomst wordt losgelaten. Wanneer is nog niet duidelijk, dat is een besluit van de regering.

70% instemming
Voordat we je woongebouw of buurt op het warmtenet kunnen aansluiten, komen we instemming vragen. We hebben de instemming nodig van 70% van de huurders in het gebouw of de buurt. Dan kunnen we je aansluiten op het warmtenet.

Nog een keer het warmtenet stap voor stap

  1. Bij de duurzame warmtebron wordt water verhit. Dat water loopt via een netwerk van goed geïsoleerde leidingen onder de grond naar woonwijken en bedrijventerreinen.
  2. De leiding splitst bij een overdrachtsstation bij jou in de buurt. De leiding loopt vanaf daar naar je flatgebouw of woning.
  3. Het water stroomt via een warmte-unit naar de radiatoren in je woning. Een warmtewisselaar in de warmte-unit verwarmt het koude drinkwater.
  4. Het afgekoelde water stroomt via een andere leiding weer terug naar de warmte-unit en daarna naar de duurzame warmtebron. Daar wordt het opnieuw verwarmd.

De belangrijkste voordelen van een warmtenet

Beter voor het milieu
Een aansluiting op een warmtenet met een duurzame bron stoot gemiddeld minder CO2 uit. Dit in vergelijking met een gasgestookte cv-ketel en op basis van hetzelfde verbruik.

Toekomstbestendig
Door aan te sluiten op het warmtenet en op inductie te gaan koken maak je alvast de stap naar een aardgasvrije woning. Je bent dus nu al klaar voor een duurzame toekomst. Wel zo’n fijn idee!

Veilig
Als je aansluit op het warmtenet heb je geen open vuur of gasaansluiting meer in huis. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over eventuele gaslekken. Je gaat elektrisch of op inductie koken. Koken op inductie is makkelijk en veilig.

Makkelijk in onderhoud
De warmte-unit die jouw cv-ketel en/of boiler vervangt is van HVC. Hier heb je geen omkijken meer naar. HVC onderhoudt het warmtenet en de aansluiting op jouw woning.

Betrouwbaar en extra comfortabel
Bij een aansluiting op het warmtenet heb je altijd en snel een onbeperkte hoeveelheid warm water. Voor mensen die voorheen gebruik maakten van een boiler biedt een aansluiting op het warmtenet dus extra comfort.

Wil je meer informatie over hoe een warmtenet werkt? Bekijk dan dit filmpje:

Hoe wordt het warmtenet in Gorinchem verwarmd?

Het warmtenet in Gorinchem wordt verwarmd door aquathermie: TEO en TEA. De warmtecentrale komt aan de Bullekeslaan vlakbij de Gildenwijk.

Warmte uit rioolwater: TEA

TEA staat voor Thermische Energie uit Afvalwater. Het rioolwaterzuiveringsbedrijf in Schelluinen vangt rioolwater uit (onder andere) de Gildenwijk op en zuivert dit. Uit dit gezuiverde rioolwater wordt warmte gehaald. Het kan het dus zijn dat jouw douchewater terugkomt als warmte in je woning.

Warmte uit oppervlaktewater: TEO

TEO staat voor Thermische Energie (warmte) uit Oppervlaktewater. HVC haalt een deel van de warmte uit het water van het Kanaal van Steenenhoek. In de warmtecentrale aan de Bullekeslaan wordt het water via een warmtepomp verder verhoogd naar 70°C.

De aanleg van een nieuw warmtenet gaat stap voor stap. Dat duurt soms een aantal jaar. De duurzame warmtebronnen TEO en TEA worden nog gebouwd. Een tijdelijke (gasgestookte) warmtecentrale zorgt dan voor de warmte. Hierdoor is het mogelijk om woningen en gebouwen alvast klaar te maken voor een duurzame toekomst. Zo’n tijdelijke warmtecentrale wordt gebruikt totdat de TEO en TEA warmtecentrale klaar is.

Wil je meer info over het warmtenet?

Kijk dan op deze website: www.warmtenetgorinchem.nl

Meer interessante berichten