Lees voor
Tips & Informatie

Budgettips voor je huis

Hip en fris voor een prikkie!

Eindelijk is het zover. Je gaat op jezelf wonen. Maar waar begin je? En belangrijker. Waar haal je het geld vandaan voor die hippe inrichting? Of misschien woon je al vele jaren in hetzelfde huis. Zou je de boel wel wat willen opfrissen. Zoek je tips hoe je met wat kleine aanpassingen een hele andere sfeer aan je huis kan geven. Lees dan vooral verder!

Mooi hoeft niet duur te zijn!

1. Alles begint met een plan

Een plan maken kost niks. Droom groot! Pak dus eerst een lekker groot vel papier. Wat oude tijdschriften erbij. Knip alles uit wat je mooi vindt. Plaatjes van kleuren, spullen, meubels, enzovoort. Plak het mooi bij elkaar op het vel. Zo maak je een moodboard.

Ben je niet zo van het knippen en plakken? Op internet kun je ook veel ideeën opdoen. Plak al je afbeeldingen digitaal in Word, PowerPoint of Paint. Hou je meer van werken met apps? Ken je Pinterest al? Deze app staat vol met leuke ideeën voor je huis. Die kun je er makkelijk opslaan.

Je uiteindelijke inrichting zal niet precies zo worden als je van tevoren bedenkt. Maar een moodboard zorgt ervoor dat je in één oogopslag ziet wat je mooi vindt. Dit kun je gebruiken bij alle keuzes die je hierna gaat maken.

2. Meubels met een tweede kans

Kijk nu eens goed naar de meubels die je misschien al hebt. Welke vind je echt niet mooi? En welke kunnen met een ander kleurtje een tweede kans krijgen? Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen hebben je ouders of andere familieleden misschien nog wel iets staan waar ze vanaf willen.

Ga vervolgens naar de kringloopwinkels in jouw buurt. De kringloop is hip! Zoek hier de meubels die je nog mist. Ook op Marktplaats of Facebook kun je veel leuke spullen vinden. Probeer niet teveel te letten op kleur. Kijk vooral hoe praktisch het meubel is. Kan het dicht? Past de grootte op de plek die je in je hoofd hebt?

Heb je alles compleet? Kijk dan welke meubels je wilt schilderen of lakken. Maak bijvoorbeeld een paar meubels zwart. Dat klinkt misschien een beetje gedurfd. Maar je zult zien dat je kamer er heel stoer van wordt. En zwart past eigenlijk overal bij!

3. Minder is mooier

Leuk, die meubels met een tweede leven. Maar niemand ziet ze als ze helemaal vol met spullen liggen. Dus: ruim op! Gooi spullen weg die je eigenlijk nooit gebruikt.

Zet je open kasten, planken en de vensterbank niet te vol. Kies je mooiste of belangrijkste voorwerpen uit. Zet deze in groepjes bij elkaar in plaats van verspreid door de kamer. En geef deze voorwerpen de ruimte.

Berg de rest van je spullen op achter deuren en in lades. Natuurlijk kun je er soms niet onderuit om spullen in een open kast op te bergen. Kies dan bijvoorbeeld voor een mandje waar je spullen in legt. Of sorteer de spullen in je open kast op kleur. Het ziet er mooi uit en het zorgt voor rust.

4. Breng kleur in je huis

Je hebt nu een opgeruimd huis en je meubels compleet. Pak het plan dat je gemaakt hebt er eens bij. Welke kleuren komen terug? Kleur kan veel sfeer geven. Ook hierbij geldt: minder is mooier. Kies bijvoorbeeld één muur per ruimte die je een kleur geeft. Hou de rest wit of een hele lichte kleur.

Wist je dat kleur invloed heeft op je gevoel? Zo haal je met de kleur groen buiten naar binnen. Groen kan zorgen voor een ontspannen gevoel. Wil je meer lezen over welke kleur in welke ruimte past? Klik dan hier

5. Eigen kunst aan de muur

Kunstwerken aan de muur zorgen voor gezelligheid. Wat jij mooi vindt laat ook een beetje zien wie je bent. Kunst maakt je huis dus persoonlijk. Het is alleen wel erg duur. Maar wat dacht je van een kunstwerk dat je zelf hebt gemaakt? Wat is er nu meer persoonlijk dan dat? Koop in de winkel een canvas doek, acrylverf, verfrollers en kwasten en leef je uit. Kies voor kleuren die passen bij de rest van je inrichting. Op internet vind je genoeg ideeën. Iedereen kan een kunstenaar zijn! Zie je dat toch niet zo zitten en heb je kinderen of kleinkinderen? Zij kunnen de meest prachtige kunstwerken maken! Je kunt één groot kunstwerk maken of hang tussen de 3 en 5 kunstwerken bij elkaar op één muur. Sommigen op een doek en anderen ingelijst.

TIP: Maak je eigen moderne kunstwerk

Schilder eerst een achtergrond met de roller. Dit kan één kleur zijn of meerdere kleuren. Laat de achtergrond drogen. Schilder dan met je kwasten de voorgrond. Bijvoorbeeld een tekst of afbeelding. Dit kan ook met een spuitbus met zwarte lak zoals Herman Brood deed. Pak daarna weer je roller of een dikke kwast. Doop deze in een andere kleur verf. Niet dezelfde kleur als de achtergrond. Schudt/smijt/klieder met de roller of kwast spetters op je kunstwerk. Klaar!

6. Samen stekken voor je stekje

Je hebt je huis helemaal opgeruimd. Meubels opgeknapt. Die ene muur een kleurtje gegeven. En er hangt kunst aan de muur. Om je huis nog meer sfeer te geven kun je nog een paar kamerplanten neerzetten. Zij zorgen voor een blij gevoel. Ze zijn ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Want ze maken de lucht schoon.

Op YouTube staan veel filmpjes hoe je planten kunt stekken. Bij stekken gebruik je een bestaande plant om weer een nieuwe plant te maken. Lekker goedkoop dus! Je kunt bijvoorbeeld een stekje ruilen met je buren. Dat is nog gezellig ook.

 

Ook interessant voor jou?