Lees voor
Tips & Informatie

Blokverwarming en energieprijzen, hoe zit dat nu precies?

De energieprijzen zijn erg hoog. De overheid probeert huishoudens en andere kleinverbruikers daarom te helpen. Op 1 januari 2023 voert de overheid een prijsplafond in. Zo garandeert de overheid een maximum prijs van energie voor het gemiddelde verbruik van een huishouden. Om huishoudens deze winter al te helpen, krijgen alle kleinverbruikers daarnaast in november en december een vaste korting van 190 euro op de energierekening.

Als je een eigen cv-ketel in de woning hebt, dan is deze regeling vrij duidelijk. Want het prijsplafond en de vergoeding geldt voor huishoudens en andere kleinverbruikers die een eigen energiecontract hebben. Maar hoe zit dit bij blokverwarming? We krijgen hier regelmatig vragen over. En dat kunnen we ons goed voorstellen. Hieronder lees je hier meer over.

Bij blokverwarming wordt een hele flat verwarmd door één cv-ketel.
Als je gebruik maakt van blokverwarming, dan heb je zelf geen cv-ketel in de woning. De warmte komt vanuit een centrale cv-ketel door buizen in je woning. Daar verspreid de warmte zich via gewone radiatoren in de woning. Iedere bewoner kan zelf de verwarming instellen door radiatoren verder open of dicht te draaien.

Voorstel voor het helpen van huishoudens met blokverwarming in de maak
De bewoners in een flat die gebruikmaken van blokverwarming, verbruiken uiteraard met zijn allen veel meer dan een gemiddeld gezin. Daarom hebben zij geen voordeel van het prijsplafond dat op 1 januari 2023 ingaat. Maar gelukkig heeft de overheid besloten dat er ook voor deze huishoudens een oplossing moet komen. Het is alleen nog niet bekend op welke manier. Daar zijn ze nog druk mee bezig. Zodra hier meer over bekend is, voegen wij deze informatie toe aan dit artikel.

Alle huishoudens met een eigen energiecontract krijgen twee keer 190 euro
De vergoeding van twee keer 190 euro geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers met een eigen energieaansluiting. Het maakt daarvoor dus niet uit of je blokverwarming hebt of een eigen cv-ketel. Want deze vergoeding krijg je van de energieleverancier waarmee jij een contract hebt afgesloten voor de levering van elektriciteit. Hoe je dit bedrag krijgt? Dat hangt af van je energieleverancier. Dat kun je niet zelf bepalen.

Dit zijn de manieren waarop de energieleverancier de korting aan je kan betalen:

  • Door in november en december 190 euro aan je over te maken.
  • Door 190 euro van uw voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen.
  • Door een deel van de 190 euro aan je over te maken. En het andere deel van je voorschot- of eindnota voor elektriciteit af te halen.
  • Door 190 euro van een openstaande rekening of betalingsregeling af te halen.
  • Door 190 euro over te maken als je het energiecontract beëindigt.

Op de website van de Rijksoverheid en BNN/Vara lees je hier meer over.

Rijksoverheid   Kassa / BNN/Vara


Het energiecontract voor de gebouwen met blokverwarming loopt op 31 december af
Bij vrijwel al onze gebouwen met blokverwarming staat het energiecontract op naam van Poort6. Dit contract loopt af op 31 december 2022. Wij weten nu nog niet wat de prijsverhoging vanaf 1 januari wordt. Dit hangt ook af van de oplossing die de overheid voor huishoudens met blokverwarming wil bieden. Gaan de prijzen omhoog? Dan krijg je van ons een voorstel voor het verhogen van het voorschot.

De hoogte van de eindafrekening bij blokverwarming
Omdat ons energiecontract voor gebouwen met blokverwarming nog tot 31 december loopt, zal de eindafrekening over de periode tot 1 januari waarschijnlijk niet heel veel verschillen van de jaren ervoor. Uiteraard geldt dit alleen als je verbruik ongeveer hetzelfde is en je voorschot ook hetzelfde is gebleven.

We houden je op de hoogte
Heb je blokverwarming? Dan is het helaas dus nog even onduidelijk op welke manier ook jij gebruik kunt maken van de voordelen van een prijsplafond voor energie. We houden je op de hoogte!

Ook interessant voor jou?