Lees voor
Tips & Informatie

Blokverwarming en energieprijzen, hoe zit dat nu precies?

De energieprijzen zijn erg hoog. De overheid probeert bewoners en andere kleinverbruikers daarom te helpen. De regeling die de overheid hier vorig jaar voor bedacht, geldt voor bewoners die een eigen cv-ketel en dus ook een eigen energiecontract hebben. Voor bewoners die blokverwarming hebben, geldt deze regeling niet. Want je hebt dan geen eigen energiecontract. Deze energiecontracten staan op naam van Poort6. Gelukkig is daar nu een oplossing voor. 

Bij blokverwarming wordt een hele flat verwarmd door één cv-ketel.
Als je gebruik maakt van blokverwarming, dan heb je zelf geen cv-ketel in de woning. De warmte komt vanuit een centrale cv-ketel door buizen in je woning. Daar verspreid de warmte zich via gewone radiatoren in de woning. Iedere bewoner kan zelf de verwarming instellen door radiatoren verder open of dicht te draaien.

Wij ontvangen van de overheid een vergoeding van minimaal € 1.063
Bewoners in een flat die gebruikmaken van blokverwarming, verbruiken uiteraard met zijn allen veel meer dan een gemiddeld gezin. Daarom hebben zij geen voordeel van het prijsplafond dat op 1 januari 2023 in is gegaan. Maar gelukkig komt daar nu verandering in. Wij krijgen dit jaar van de Belastingdienst een vergoeding voor de woningen met blokverwarming. En wij mogen deze vergoeding van minimaal € 1.063 per woning verrekenen met het voorschot aan stookkosten dat deze bewoners iedere maand betalen. Alle bewoners die recht hebben op deze vergoeding, krijgen hierover een brief van ons.

Je kunt de vergoeding niet zelf aanvragen bij de overheid
Omdat wij het energiecontract hebben afgesloten, moeten wij deze vergoeding aanvragen. Je kunt dit niet zelf doen. Wij vragen dit aan bij de Belastingdienst en krijgen deze vergoeding later dit jaar uitbetaald. Maar wij kunnen de bewoners hier wel gelijk het voordeel van geven. Wij trekken de vergoeding van € 1.063 af van het voorschot van de stookkosten voor dit jaar. Zo zorgen we ervoor dat het maandelijkse voorschot voor deze bewoners minder hard stijgt. Rond half april krijgen alle bewoners een brief met daarin het nieuwe voorschot voor de stookkosten.

We weten in de tweede helft van 2023 hoe hoog de vergoeding precies is
Wij ontvangen de vergoeding van de Belastingdienst in twee delen. Het eerste deel krijgen wij waarschijnlijk in de eerste helft van 2023 uitbetaald. Het tweede deel volgt later in 2023. Voor dit tweede deel van de vergoeding kijkt de overheid eerst naar de prijs van energie op dat moment. Daarom weten we nu nog niet het precieze bedrag. Maar de vergoeding voor 2023 is minimaal € 1.063.

De hoogte van de eindafrekening bij blokverwarming over 2022
Omdat ons vorige energiecontract voor gebouwen met blokverwarming nog tot 31 december 2022 doorliep, zal de eindafrekening over de periode tot 1 januari 2023 waarschijnlijk niet heel veel verschillen van de jaren ervoor. Uiteraard geldt dit alleen als je verbruik ongeveer hetzelfde is en je voorschot ook hetzelfde is gebleven.

We organiseren inloopspreekuren om vragen te beantwoorden
Voor alle bewoners die een brief ontvangen over de vergoeding bij blokverwarming organiseren wij ook drie inloopbijeenkomsten. De data en tijdstippen staan in de brief. Kom daar vooral naar toe als je vragen hebt over de blokverwarming of de vergoeding.

Ook interessant voor jou?