Lees voor
Naar nieuwsberichten

Cyberaanval bij ISTA

Het hoofdkantoor van ISTA in Duitsland heeft te maken gehad met een cyberaanval. ISTA is een organisatie die meet hoeveel energie en warmte je gebruikt. In een deel van de gebouwen met een collectieve verwarming zorgen zij voor de eindafrekening van de stookkosten voor onze huurders.

Mogelijk gegevens van onze huurders betrokken bij deze cyberaanval
Deze cyberaanval kan gevolgen hebben voor ons en onze huurders. Op dit moment is dat nog niet duidelijk. ISTA weet namelijk nog niet of en tot welke gegevens de hackers toegang hebben gekregen. Zo is het ook nog niet duidelijk of de hackers ook gegevens van het kantoor in Nederland hebben. ISTA onderzoekt dit nu. Hebben de hackers ook gegevens uit de Nederlandse systemen? Dan kan het gaan om persoonsgegevens van een deel van onze huurders die wonen in een gebouw met een collectieve verwarming.

Meer weten we op dit moment nog niet
ISTA heeft de cyberaanval laten weten aan de Autoriteit Persoonsgegevens en aangifte gedaan bij de politie. Ook wij doen een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een speciaal team onderzoekt nu de cyberaanval. Als we meer weten, informeren wij je op onze website.

ISTA neemt de privacy van huurders heel serieus
Zij werken volgens de normen van de BIC (Baseline Informatiebeveiliging (woning)Corporaties) en de AVG. Dit betekent dat zij jouw gegevens technisch goed beveiligen en met veel aandacht werken. En ook wij hebben volgens een contract afspraken met ISTA voor het verwerken van jouw persoonsgegevens.

Wat kun je nu al doen voor jouw eigen veiligheid?

  1. Verwijder verdachte e-mails van onbekende verzenders. Open geen links of bestandsbijlagen in e-mails van verzenders die je niet kent.
  2. Maak je gebruik van een ISTA online service? Verander dan je wachtwoord. Gebruik je hetzelfde wachtwoord ook ergens anders? Verander dan ook daar je wachtwoord. Het liefst in weer een ander wachtwoord.
  3. Pas op bij berichten van je bank. Verifieer altijd dat echt jouw bank belt of mailt. Hoe je dit kunt doen, staat op de website van je bank. Lees die instructies vooraf goed door.

Meer interessante nieuwsberichten