Lees voor
Naar nieuwsberichten

Rattenoverlast in de stad: samen kunnen we het voorkomen

Waar mensen zijn, leven ook ratten en andere dieren. Ze zijn graag bij ons in de buurt: daar is vaak eten, warmte en zijn plekken om te schuilen. Ratten horen bij de stadsnatuur, maar te veel ratten wil natuurlijk niemand. En je wil ze zeker niet in je huis of in de buurt waar je woont. Daarom startte de gemeente Gorinchem zaterdag 17 september met de voorlichtingscampagne ‘Voorkom de rat in de stad’. Samen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en het Natuurcentrum doen ook wij hieraan mee. 

Ratten horen in de stad, maar teveel ratten wil niemand

Wethouder Fatih Polatli (openbare ruimte): ‘De gemeente zorgt voor de omgeving rond woningen. Dat deze schoon en veilig is. Wij zijn er ook als je last hebt van plaagdieren die je buiten tegenkomt, zoals ratten. Helaas zorgen wij mensen er vaak zelf voor dat er plaagdieren komen. Door dieren eten te geven of vuilnis op straat te gooien. Hierdoor ontstaat een prettige leefomgeving voor deze dieren. Als we de stad schoon en gezond houden, kunnen we de rattenpopulatie beheersen. Maar dat lukt alleen als iedereen meedoet.’

Zo meld je overlast van ratten

  1. Meld de overlast op kad.nl, bel naar (0317) 41 96 60 of geef het door via de Fixi-app. 
    Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) registreert de meldingen en geeft deze door aan de gemeente. De gemeente onderzoekt de situatie en neemt als het nodig is maatregelen. Daarbij kiest de gemeente voor een diervriendelijke aanpak: voorkomen is beter dan bestrijden. Als het nodig is, schakelt de gemeente het KAD in voor advies. En alleen in uitzonderlijke gevallen mag de gemeente chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Bijvoorbeeld als wij een groot gezondheidsrisico lopen.
  2. Loopt er een rat in of om je huis? Geef de overlast dan ook door aan 1 van onze wijkbeheerders of huismeesters.

Samen kunnen we de overlast voorkomen. Help je mee? 

Samen met de gemeente delen we de komende tijd tips en trucs via social media, informatiefolders en posters. Ook leert het Natuurcentrum kinderen met haar lesprogramma over knaagdieren, water en (zwerf)afval al vroeg hoe dierplagen kunnen worden voorkomen. Benieuwd naar alle tips? We zetten ze hieronder alvast voor je op een rijtje:

  • Gooi afval of etensresten in de afvalbak of container.
  • Stop vuilniszakken in de container. Zet er geen zakken of los afval naast.
  • Voer geen vogels of eenden. De ratten eten de restjes op. Oud brood mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft afvalbak). Hier wordt compost of energie van gemaakt.
  • Berg voer van je huisdieren in een afsluitbare bak op. Ook in de kelder, garage of schuur.
  • Laat geen voedsel in en om je woning of gebouw slingeren.
  • Bewaar afval in gesloten containers en afsluitbare prullenbakken.
  • Spoel geen eten door het toilet.
  • Houd het groen direct naast je huis kort: ratten vinden het niet prettig als ze door roofdieren kunnen worden gezien.

Meer interessante nieuwsberichten