Veel onduidelijkheid over de huurverhoging voor sociale huurwoningen
Gaat de huurverhoging nu wel of niet door op 1 juli 2025? Deze vraag zorgt voor veel onduidelijkheid. Bij huurders. En bij woningcorporatie Poort6. Ook zij weet het antwoord op deze vraag niet. Terwijl de huurverhoging normaal gesproken op 1 juli 2025 in zou gaan.
Op woensdag 16 april vertelden de coalitiepartners PVV, VVD, BBB en NSC dat zij een akkoord hadden bereikt over de voorjaarsnota. Hierin staat het voornemen om de huurverhoging voor sociale huurwoningen in 2025 en 2026 te bevriezen. Marije Buursink, directeur van Poort6: “dit bericht kregen wij te horen nadat wij bijna alle brieven voor de huurverhoging al hadden verstuurd. Wij moeten deze brieven namelijk altijd voor 1 mei versturen. Om die deadline te halen, zijn we eind december al begonnen met de voorbereiding. Dit deden we op basis van de afspraken met het Rijk die op 12 december zijn ondertekend tijdens de Woontop. Het nieuws over de voorgenomen huurbevriezing kwam voor ons dan ook enorm onverwacht”.
Weinig effectief
“Het is goed dat er ook in Den Haag aandacht is voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Wij spreken veel van onze huurders en weten hoe moeilijk het voor sommige huurders is om iedere maand rond te komen. Het bevriezen van de huren is alleen een weinig effectieve maatregel. Het is een grote ingreep, terwijl maar een klein deel van de huurders dit echt nodig heeft. Want een huurbevriezing zou voor alle huurders gelden. Ook voor huurders die geen problemen krijgen als de huurverhoging doorgaat. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat dit een grote groep is.”
Ongunstig voor de volkshuisvesting
“Het niet door laten gaan van de huurverhoging is vooral gunstig voor de overheid. Omdat zij dan minder huurtoeslag hoeft uit te betalen. Maar voor de volkshuisvesting is het echt heel ongunstig. Gaat de huurbevriezing door? Dan is er in Gorinchem de komende 10 jaar 35 miljoen euro minder beschikbaar om te gebruiken voor bijvoorbeeld het energiezuinig maken van huizen en het bouwen van nieuwe huizen.
Als de overheid iets wil betekenen voor mensen met een smalle beurs kan ze beter zorgen voor bijvoorbeeld een hoger minimuminkomen.”
We moeten dan keuzes maken
“Als woningcorporatie doen we er alles aan om mensen goed en betaalbaar te laten wonen. Poort6 maakt geen winst. We houden ook geen geld over. Zonder de huurverhoging, krijgen wij ons huishoudboekje niet op orde. Huurders en woningzoekenden zijn daar de dupe van. Die gaan daar dan helaas echt iets van merken. Want het bevriezen van de huur betekent in de praktijk dat we gewoon minder geld binnenkrijgen dan we dachten. En dat we keuzes moeten maken. We moeten dan kijken welke werkzaamheden we de komende jaren niet meer gaan doen, moeten uitstellen of aanpassen. We hopen nog steeds dat het zover niet gaat komen. Want hier is niemand bij gebaat. Poort6 niet, woningzoekenden niet en de huidige huurders ook niet.”
Huurders Poort6 krijgen bericht
“Wij houden de berichten vanuit Den Haag elke dag in de gaten. Want ook wij hebben geen idee hoe dit gaat aflopen. De Tweede Kamer gaat in juni nog debatteren over de voorjaarsnota. Onze huurders kunnen er van uitgaan dat zij in ieder geval voor 1 juli een brief van Poort6 krijgen met daarin een update,” sluit Marije Buursink af.