Lees voor
Naar nieuwsberichten

Veelgestelde vragen over warmtenet in Gorinchem

Afgelopen week verschenen in de media kritische artikelen over warmtenetten. Rotterdamse en Amsterdamse woningcorporaties uitten daarin hun zorgen rondom het gasloos maken van sociale huurwoningen. Vooral rondom de kosten voor de huurder. Goed om te weten: de situatie in Gorinchem is anders dan die in Rotterdam en Amsterdam. Hieronder leggen we het aan je uit.

Wij sluiten onze woningen in de Gildenwijk aan op een duurzaam warmtenet
Dit is een warmtenet waarvoor een speciale duurzame lokale bron in aanbouw is. Hiervoor werken wij samen met HVC. Een publiek bedrijf waarvan de aandeelhouders gemeenten en waterschappen zijn. Deze aandeelhouders zien toe op de keuzes die HVC maakt. Dit is een belangrijk verschil met de energieleveranciers waarmee de Rotterdamse en Amsterdamse corporaties samenwerken.

Wij vinden het belangrijk dat de woonlasten van jou als huurder niet meer dan anders worden
Om hiervoor te zorgen, maakten wij een aantal keuzes om de overstap naar het warmtenet zo goed mogelijk te laten verlopen:

  1. Heb jij voor de overstap een gascontract met een gunstiger tarief? Dan compenseren we jou voor de resterende looptijd van je oude contract.
  2. Als huurder betaal je bij ons een split vastrecht voor de warmte. Dat betekent dat Poort6 de helft van deze vaste kosten betaalt. Als huurder betaal je in 2024 een vastrecht van € 322,09. Dit is wezenlijk anders dan in Rotterdam en Amsterdam. Waar huurders het volledige vastrecht betalen van bijna € 796,00.
  3. Je krijgt een bedrag voor de aanschaf van een inductiekookplaat en pannenset. Zodat jij als huurder hiervoor geen kosten hoeft te maken.
  4. We vergoeden de eventuele opzegvergoeding voor de gasaansluiting. En zorgen dat de gasaansluiting kosteloos wordt verwijderd.

Daarnaast zijn de verbruikstarieven van HVC het goedkoopst in Nederland
Hun tarieven liggen gemiddeld 5% onder de gemiddelde tarieven van de grootste warmtebedrijven.

Meer informatie over het warmtenet Gorinchem vind je hier: warmtenetgorinchem.nl.

Meer interessante nieuwsberichten