Lees voor
Naar projecten

Sloop en nieuwbouw 133 woningen Gildenwijk

De 133 woningen aan de Wijnkoperstraat, Zwartververstraat, Schrijnwerkerstraat, Hoepmakerstraat en de Gildenweg gaan we slopen en vervangen door nieuwbouw. Net als de 19 woningen van het Clara. En 9 garages in deze omgeving. Dit doen we op zijn vroegst pas in 2025/2026. Dat duurt dus nog wel even. Achter de schermen zijn we al wel bezig met voorbereidingen.

Nieuwe indeling van de buurt

De afgelopen tijd dacht een architectenbureau met ons mee over een nieuwe indeling. Het gaat dan niet om de woningen zelf maar echt om de indeling van de buurt. Waar komen de nieuwe woningen en waar de straten? Wat is handig voor auto’s, fietsers en spelende kinderen? Waar komt er groen? Hoe gaan we het parkeren oplossen? Etc.

Het plan voor de nieuwe buurt

We willen in deze buurt meer woningen terugbouwen dan er nu staan. Met veel aandacht voor groen en gezondheid. Denk aan beweegroutes voor leuke ommetjes. Aanmoedigingen om
sneller de fiets te pakken. Groene parkeervakken. En fijne speelplekken voor kinderen. In het plan van onze voorkeur is ruimte voor 123 eengezinswoningen (nu 133). En 53 appartementen (nu 19), verdeeld over 2 plekken in de wijk.

In gesprek met de klankbordgroep en de gemeenteraad

De indeling die onze voorkeur heeft bespraken we eind juni met een klankbordgroep. Hierin zitten mensen die wonen in en rondom de nieuwe buurt. Zij waren enthousiast over de nieuwe indeling. Vooral het vele groen sprak hen aan. Ook bespraken we donderdag 30 juni de nieuwe indeling in de gemeenteraad. Zij buigen zich nu over het plan. Daarna weten wij of we de indeling verder uit mogen werken. We verwachten dat we dit in najaar horen.

 

Meest gestelde vragen en antwoorden

Woon je in deze buurt en gaan wij jouw huis over een paar jaar slopen? Dan kunnen we ons voorstellen dat je vagen hebt. Hieronder geven we daarom antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met onze bewonersconsulenten Thea en Inge. Zij helpen je graag verder.

We zijn op meerdere plekken in Gorinchem bezig met ingrijpende plannen. Niet alleen in de Gildenwijk maar ook in de Haarwijk. We kunnen niet overal tegelijk beginnen. Want we willen wel iedereen een fijne, nieuwe woonplek kunnen bieden. Daarom duurt het nog even voordat we in deze buurt starten.
De komende jaren blijven we het onderhoud van jouw huis doen. Je kunt ons voor reparaties gewoon tussen 08.30 en 16.30 uur bellen op: 0183 66 99 00 of een melding doorgeven via onze website. Bij grotere reparaties kijken we eerst of we in overleg met jou een passende oplossing kunnen vinden.
Nee. We blijven de woningen tijdelijk verhuren. Dit doen we via de organisatie Gapph. Zo zorgen we ervoor dat de buurt een prettige plek blijft om te wonen.
Rond 1 november 2023 krijg je een stadsvernieuwingsurgentie. Vanaf die datum krijg je voorrang op andere mensen die een woning zoeken. Ook krijg je vanaf die datum een vergoeding om te verhuizen. Daarna heb je nog 2 jaar de tijd om een andere woning te vinden. Verhuizen is maatwerk en we willen graag dat je weer een fijne nieuwe plek vindt om te wonen. Daarom komen volgende zomer onze bewonersconsulenten bij je langs voor een persoonlijk gesprek. En stellen we een sociaal plan op. Hierin staan afspraken die specifiek voor jouw buurt gelden.

In het Reglement sloop, renovatie en dringende werkzaamheden staan een aantal afspraken die we met Huurdersvereniging Poort6 (HP6) maakten. Dit reglement geldt voor alle huurders met een vast huurcontract. Dus ook voor jou.

Ja dat is mogelijk. Daarbij letten we er wel op dat de woning past bij jouw inkomen en jouw gezinssituatie. We willen namelijk graag dat de eengezinswoningen beschikbaar komen voor gezinnen. Past de woning of het appartement bij jouw situatie? En voldoe je aan de regels die dan gelden? Dan kun je weer verhuizen naar een woning in deze nieuwe buurt. Heb je deze wens? Maak die dan kenbaar in het gesprek dat je hebt met onze bewonersconsulent in 2023.

Meer interessante nieuwsberichten