Lees voor
Tips & Informatie

Zo vraag je huurtoeslag aan

Als je in een huurhuis woont, kun je misschien huurtoeslag krijgen. Je krijgt dan een bedrag van de overheid dat helpt bij het betalen van de huur. Jouw woonsituatie, huur, inkomen en leeftijd bepalen of je recht hebt op huurtoeslag en hoeveel je krijgt. Maar hoe kun je dit nu aanvragen?

Stap 1: Controleer of je in aanmerking komt

Je kunt hiervoor een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.

Stap 2: Verzamel documenten

Zorg ervoor dat je alle documenten die nodig zijn, bij de hand hebt:

  • een bewijs van de huurprijs (het huurcontract)
  • een overzicht van jouw jaarinkomen
  • je persoonlijke gegevens.

 Stap 3: Login op de website van de Belastingdienst

Ga hiervoor naar toeslagen.nl en log in met je DigiD. Als je nog geen DigiD hebt, kunt je er een aanvragen op dezelfde website.

Stap 4: Vul het aanvraagformulier in

Op de website vind je het aanvraagformulier voor huurtoeslag. Vul alle gegevens goed in. Zo kan de Belastingdienst jouw aanvraag het snelst behandelen. Bij huur vul je de subsidiabele huur in. Dit bedrag vind je op mijnpoort6, of in de bijlage bij jouw huurcontract.

Niet alle servicekosten worden (volledig) vergoed. Het bedrag subsidiabele huur min de netto huur is het bedrag aan servicekosten dat bij de huurtoeslag maandelijks vergoed wordt.

Stap 5: Verzend je aanvraag

Controleer jouw aanvraag goed voordat je deze verstuurt.

Stap 6: Wacht op een reactie

De Belastingdienst gaat jouw aanvraag beoordelen. Je krijgt een brief met de beslissing. Als je recht hebt op huurtoeslag, wordt het bedrag maandelijks op je bankrekening gestort.

Ook interessant voor jou?