Zelf klussen

Als u een woning van ons huurt, dan kunt u deze uiteraard naar eigen smaak inrichten. Maar misschien wilt u nog een stapje verder gaan en de woning of tuin echt veranderen. We noemen dit formeel een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). U wilt bijvoorbeeld een andere keuken, een dakkapel of tuinhuisje plaatsen. Wij bieden u hiervoor graag de gelegenheid. Voor sommige veranderingen kunt u zelfs een vergoeding krijgen als u weer verhuist. Wel moet u rekening houden met een paar richtlijnen:

 • Vraag vooraf altijd om toestemming. Dit kunt u doen via MijnPoort6. U hoeft alleen toestemming te vragen als het gaat om veranderingen die schade aan de woning verzoorzaken als u de verandering weer ongedaan zou moeten maken. Voor kleine veranderingen die vrij makkelijk weer te verwijderen of te herstellen zijn, hoeft u geen toestemming te vragen.
 • Als wij uw aanvraag hebben bekeken, krijgt u bericht of u geen, tijdelijke of definitieve toestemming krijgt.
 • Bij tijdelijke toestemming vragen wij u de wijziging weer te herstellen als u gaat verhuizen, tenzij de nieuwe huurder de wijziging overneemt.
 • Bij definitieve toestemming mag de wijziging blijven zitten, ook als u verhuist. Houdt u er wel rekening mee dat u bij grote veranderingen zoals een dakkapel of aanbouw ook toestemming van de gemeente nodig heeft.
 • Wordt uw aanvraag niet goedgekeurd, dan geven wij aan waarom en of het mogelijk is om onder andere voorwaarden wel toestemming te krijgen. Bij de beoordeling kijken wij naar de verhuurbaarheid van de woning, het onderhoud en de bouwtechnische eisen.

Wordt mijn woning geïnspecteerd als ik de huur opzeg?

Ja, nadat wij uw opzegging van de huur hebben ontvangen, maken we twee afspraken met u:

 1. De woonmakelaar komt naar uw woning en legt aan u uit hoe u uw huis moet achterlaten vóór u de sleutels inlevert. Hier maken we afspraken over. Bijvoorbeeld wat u nog moet schoonmaken of repareren.
 2. De woonmakelaar komt daarna nog een keer bij u langs op de dag dat u de sleutels inlevert en loopt dan samen met u de gemaakte afspraken door.


 

Voor welke zelf aangebrachte voorzieningen heb ik toestemming nodig?

U hoeft alleen toestemming te vragen voor veranderingen die niet ongedaan te maken zijn zonder de woning te beschadigen. Voor kleine veranderingen die vrij makkelijk weer te verwijderen of te herstellen zijn, hoeft u geen toestemming te vragen.

Wat moet ik doen als ik een grotere aanpassing in mijn woning wil doen?

Als u een grotere aanpassing wil doen in uw woning, dan kunt u een aanvraagformulier invullen op onze website. Zo weet u zeker of de aanpassing mag blijven zitten op het moment dat u gaat verhuizen. Dit aanvraagformulier vindt u in Mijn Poort6.              

Kan ik een monteur van Poort6 inhuren voor klussen in mijn woning?

Onze monteurs zijn niet beschikbaar om in te huren voor klussen in of om uw woning. Zij hebben al hun tijd nodig voor het verhelpen van storingen en het doen van reparaties in opdracht van Poort6.

Ik heb zelf in mijn woning geklust. Krijg ik daarvoor een vergoeding als ik de huur opzeg?

In sommige gevallen krijgt u een vergoeding, met name als het gaat om een toiletpot, fontein, wastafel, aanrechtblad of keukenblok. Wij hanteren daarbij een afschrijvingstermijn. De restwaarde wordt bepaald door de afschrijftermijn te verrekenen met de nieuwwaarde
van het produkt met een minimum van de kosten voor de arbeidsuren. Is een onderdeel volledig afgeschreven, dan berekenen we alleen de arbeidskosten door. Als we de exacte leeftijd van het onderdeel niet weten, maken we een schatting op basis van de aanwezige informatie. 

Ik heb mijn woning aangepast. Wie is dan verantwoordelijk voor het onderhoud?

Als u zelf een verandering in uw woning heeft aangebracht, bent u zelf ook verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan.

Mag ik mijn kozijnen zelf schilderen?

U mag de kozijnen aan de buitenkant van de woning niet zelf schilderen. Dat hoeft ook niet. Poort6 neemt deze schilderwerkzaamheden namelijk voor haar rekening. De houten kozijnen aan de binnenkant van uw woning mag u wel zelf schilderen. Kunststof kozijnen mag u niet schilderen. Dat is ook niet nodig.

Mag ik zelf een keuken plaatsen?

In de meeste gevallen is dit mogelijk. Wel moet u eerst goedkeuring aanvragen. Dit kan eenvoudig via het invullen van een Aaanvraagformulier. Wanneer u van ons toestemming heeft gekregen, mag u zelf een keuken plaatsen. Krijgt u geen toestemming of tijdelijke toestemming, dan leggen wij u uit wat de reden hiervan is.

 

Mag ik een overkapping of aanbouw plaatsen?

Het plaatsen van een overkapping, afdak of aanbouw is, wanneer deze demontabel is, onder bepaalde voorwaarden toegestaan. U heeft wel altijd eerst toestemming van Poort6 nodig. U kunt een aanvraag indienen via Mijn Poort6. Hou in ieder geval rekening met de volgende richtlijnen: 

 • Opstellen van een programma van eisen
 • De aanbouw zit niet onherstelbaar vast aan de woning. Wanneer Poort6 onderhoud uit moet voeren, moet de overkapping, het afdak of de aanbouw door u verwijderd kunnen worden
 • Open bouwwerk (niet aan de zijkanten dicht)
 • Op het hoogste punt niet hoger dan 2,60 meter, gemeten vanuit de afgewerkte woningvloer
 • Dakplaten zijn goed verankerd in verband met opwaaien
 • Regelwerk is gemaakt van hout, aluminium of thermisch verzinkt staal
 • Geen gemetselde staanders
 • Toestemming is altijd tijdelijk. Als de aanbouw van goede kwaliteit is, mag een nieuwe huurder het overnemen
 • Buren moeten toestemmen met de aanbouw
 • Uitbouw van het dak mag maximaal 3 meter zijn