Lees voor
Huur betalen

Heb ik dit jaar recht op huurverlaging?

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. Deze huurverlaging geldt voor huurders met een laag inkomen.  Dit zijn huurders die een inkomen hebben van maximaal 120% van het minimuminkomen volgens de Wet op de huurtoeslag.

Je krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situatie:

  • Je woont uiterlijk op 1 maart 2023 in je huurwoning.
  • Je huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand.
  • Je woont alleen en je inkomen is de afgelopen zes maanden lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als je AOW krijgt).
  • Je woont met 2 of meer personen en je inkomen is de afgelopen zes maanden lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als je AOW krijgt)

De Belastingdienst controleert of jij recht hebt op huurverlaging
Om te weten of jij recht hebt op een huurverlaging, hebben wij informatie van de Belastingdienst nodig. Wij hebben namelijk geen gegevens van jouw inkomen in ons systeem. Daarom controleert de Belastingdienst dit voor ons. We weten op dit moment alleen nog niet zeker of we deze gegevens op tijd ontvangen. De brieven voor de huurverhoging moeten voor 1 mei bij al onze huurders in de brievenbus liggen. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten wij half april klaar zijn met de voorbereiding. Of dat lukt, hangt voor een deel af van het moment waarop we alle gegevens binnen hebben.

Krijgen we de gegevens van de Belastingdienst op tijd binnen?
Dan krijg je voor 1 mei van ons een brief met daarin een huurverhoging of huurverlaging.

Krijgen we de gegevens van de Belastingdienst niet op tijd binnen?
Dan krijg je voor 1 mei van ons een brief met daarin een huurverhoging. Blijkt daarna dat je volgens jouw inkomen recht hebt op een lagere huur? Dan krijg je voor 1 juni een tweede brief met daarin de uitleg dat de huurverhoging niet door gaat en je in plaats daarvan vanaf 1 juli een lagere huur gaat betalen.

Soms zijn niet alle gegevens bij de Belastingdienst bekend
Het is mogelijk dat de Belastingdienst niet alle gegevens van jouw inkomen heeft. Zij kunnen dan ook niet controleren of je recht hebt op een lagere huur. Als dit bij jou het geval is, dan krijg je hierover ook een brief van ons. We leggen daarin uit wat je dan kunt doen.

Wat als je inkomen na 2021 is gedaald?
De Belastingdienst gebruikt je inkomen van 2021 om te controleren of je recht hebt op een lagere huur. Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijg je voor 1 mei van ons een brief dat je huur omhoog gaat? Dan kun je zelf bij ons aangeven dat je denkt recht te hebben op een lagere huur. Hiervoor kun je na 1 mei een formulier op onze website downloaden.