Lees voor
Huur betalen

Heb ik dit jaar recht op huurverlaging?

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. Deze huurverlaging geldt voor huurders met een laag inkomen.  Dit zijn huurders die een inkomen hebben van maximaal 120% van het minimuminkomen volgens de Wet op de huurtoeslag.

Je krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situatie:

  • Je woonde op 1 maart 2023 al in je huidige huurwoning.
  • Je huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand.
  • Je woont alleen en je inkomen is de afgelopen zes maanden lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als je AOW krijgt).
  • Je woont met 2 of meer personen en je inkomen is de afgelopen zes maanden lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als je AOW krijgt)

De Belastingdienst controleerde of jij recht hebt op huurverlaging
Om te weten of jij recht hebt op een huurverlaging, hebben wij informatie van de Belastingdienst nodig. Wij hebben namelijk geen gegevens van jouw inkomen in ons systeem. Daarom controleerde de Belastingdienst dit voor ons.

Soms zijn niet alle gegevens bij de Belastingdienst bekend
Het is mogelijk dat de Belastingdienst niet alle gegevens van jouw inkomen heeft. Zij kunnen dan ook niet controleren of je recht hebt op een lagere huur. Als dit bij jou het geval is, dan staat dit in de brief die je van ons krijgt. Je kunt dan zelf controleren of je recht hebt op huurverlaging. Gebruik hiervoor het schema hieronder.

Wat als je inkomen na 2021 is gedaald?
De Belastingdienst gebruikt je inkomen van 2021 om te controleren of je recht hebt op een lagere huur. Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijg je voor 1 mei van ons een brief dat je huur omhoog gaat? Dan kun je zelf bij ons een aanvraag doen voor huurverlaging. Je krijgt dan binnen 3 weken van ons bericht of je inderdaad recht hebt op huurverlaging. Voor deze aanvraag kun je hieronder een formulier downloaden.

Aanvraagformulier downloaden