Lees voor
Vragen en antwoorden

Woning zoeken

Nee, dat hoeft sinds 1 februari 2022 niet meer. Als je je inschrijft bij Woongaard, betaal je 1 keer inschrijfkosten. Daarna verlengt Woongaard ieder jaar automatisch jouw inschrijving. Hier hoef je niks voor te betalen. Krijg je hierover wel een mailtje? Dan komt dit mailtje van oplichters. Ga hier niet op in. Klik niet op de link en maak geen geld over. Twijfel je? Bel ons dan gerust even.

Ja. Heb je met jouw inkomen recht op huurtoeslag? Dan kun je reageren op woningen met een netto huurprijs tot en met € 452,20. Woont er 1 kind of meerdere kinderen bij jou thuis? Dan mag je voor de huurtoeslag ook reageren op woningen met een hogere huur. Doorloop het stappenplan op onze website om te zien wat bij jouw situatie past.

Stappenplan huurprijs

Ja. Ben je 66 jaar en 10 maanden of ouder op 1 januari van 2023 en krijg je AOW? Dan gelden er iets andere grenzen voor het inkomen. Val je daarnaast met jouw inkomen in de inkomenscategorie met de laagste huurprijs? Maar heb je een flinke spaarpot? Dan kun je soms een woning huren met een hogere huurprijs. Neem hiervoor contact met ons op.

Voordat we een woning toewijzen, kijken wij of je inkomen klopt met de woning die je wilt huren.

Ja. Als je bent ingelogd op woongaard.com zie je automatisch de woningen die bij jouw situatie passen. Zorg wel dat je je inkomen, leeftijd en huishoudsamenstelling hebt ingevuld.

In juni 2022 zijn we gestart met de voorbereiding voor de bouw. We hebben buizen, leidingen en bouwwegen aangelegd. De afgelopen weken hebben Ziggo en KPN ook kabels aangelegd. De gemeenteraad heeft op 15 december het nieuwe bestemmingsplan goedgekeurd.

Wanneer we echt starten, dat weten we nu nog niet. Met de aannemer zijn we druk in overleg over de planning. Dat is een flinke puzzel. En een puzzel die we regelmatig moeten aanpassen. Want sommige bouwmaterialen zijn moeilijk te krijgen. En de regels rondom de
uitstoot van stikstof bij bouwprojecten zijn pas weer gewijzigd. Zodra we hier iets meer over weten, lees je dat hier.

Een verhuurdersverklaring is eigenlijk een soort bewijs van goed gedrag. Heb je zo’n verklaring nodig? Dan kun je bellen naar onze medewerkers van de afdeling Klant & Service.

Soms gaan we woningen slopen en vervangen door nieuwbouw. Dat betekent dat de bewoners van deze huizen op zoek gaan naar een andere woning.  Het duurt dan vaak meer dan een jaar voordat alle woningen leeg zijn. Om ervoor te zorgen dat de buurt wel veilig en prettig blijft om te wonen, verhuren wij deze woningen soms met een tijdelijk huurcontract of op basis van antikraak. Wij werken hiervoor samen met Villex Leegstandsbeheer. Kijk op hun website of er op dit moment woningen te huur zijn.

Als je wat ouder wordt, kan het op- en aflopen van de trap soms wat te zwaar worden. Dan is een huis met een woonkamer, slaapkamer en badkamer op dezelfde verdieping wel zo fijn. Ook deze woningen verhuren wij via www.woongaard.com.

Als een woning te huur staat, zie je of dit een seniorenwoning is. Deze woning kun je huren als je 55 jaar of ouder bent. Meestal zijn er dan extra aanpassingen in de woning. Denk aan beugels aan de muur in het toilet en de douche. Maar ook als je jonger bent dan 55 kan een huis met een woonkamer, slaapkamer en badkamer op dezelfde verdieping fijn zijn. Daarom verhuren wij ook appartementen en woningen op de begane grond die dit etiket niet hebben.

Benieuwd naar onze woningen zonder trappen? In dit overzicht staan al onze appartementen en seniorenwoningen met een kleine tuin die nu of in de toekomst misschien interessant zijn.

Woongaard is de naam van de organisatie waar je moet zijn als je een huurwoning zoekt in de regio Ablasserwaard-Vijfheerenlanden, Bommelerwaard, Land van Heusden & Altena en Rivierenland. Voor het verhuren van woningen werken wij namelijk samen met ongeveer 15 andere corporaties. De woningen die wij verhuren, horen bij de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Met 1 inschrijving kun je als woningzoekende reageren op alle woningen die op Woongaard staan. Uiteraard moet de woning wel passen bij je persoonlijke situatie.

Naar Woongaard

Wil je een garage, berging of parkeerplaats huren? Als er een vrijkomt delen wij flyers uit in de woningen die in de buurt liggen. Soms bieden wij een garage, berging of parkeerplaats aan op woongaard.com. Je kunt op deze website kijken of we ze op dit moment te huur hebben. Een inschrijving bij Woongaard is hiervoor niet nodig.

Wij verhuren ook een aantal bedrijfsruimtes. Deze bieden we aan via www.woongaard.com. Om te kunnen reageren, hoef je geen inschrijving als woningzoekende te hebben. Staat er op dit moment niks te huur? Neem dan gerust contact met ons op. We horen graag waar je naar op zoek bent. Samen kunnen we dan kijken of we je kunnen helpen.

Middenin de gezellige binnenstad en aan de rand van de stadswal, staat het mooie gebouw De Visser. In een deel van dit gebouw zijn 22 woningen die horen bij “Binnen de Vesting”. Een manier van wonen die net even anders is.

Je wilt een tuin of meer ruimte? Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je op zoek bent naar een andere woning binnen Woongaard. Sta je nog niet of niet zo lang ingeschreven als woningzoekende? Dan is woningruil misschien de oplossing. Je moet je wel inschrijven als woningzoekende bij Woongaard.

Wij heeft in bijna alle wijken van Gorinchem woningen. Dit kunnen zowel rijtjeswoningen zijn als flats. Dit zijn de wijken waar wij woningen verhuren: Binnenstad, Haarwijk, Gildenwijk, Lingewijk, Gorinchem-Oost en Dalem.

Soms zit je in een situatie waarin je heel snel een andere woning nodig hebt. In hele bijzondere situaties kun je voorrang krijgen bij het zoeken naar een huurwoning. Hiervoor moet je een urgentieverklaring aanvragen bij de gemeente Gorinchem. Hoe dit precies werkt, lees je op de website van Woongaard.

Wij bouwen soms ook nieuwe woningen. Ook nieuwbouwwoningen bieden we te huur aan via de website van Woongaard. Op dit moment zijn we bezig met het voorbereiden van plannen voor nieuwbouw in de Haarwijk. Op de plek van de Van Zomerenlaan en D.F. Pauwstraat komen 76 duurzame huurwoningen. Wil je meer weten over deze plannen? Lees dan hier verder.

Als je een sociale huurwoning huurt, dan horen daar regels bij. De huurprijs van een sociale huurwoning mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan € 752,33 (maximale huurprijs in 2021). Is de huurprijs hoger? Dan is het een vrije sector huurwoning. Deze grens wijzigt wel ieder jaar. De overheid geeft ieder jaar opnieuw aan wat de maximale huurprijs voor een sociale huurwoning is.

Wij verhuren ook woningen die bedoeld zijn voor woningzoekenden tussen de 18 en 23 jaar. Dit zijn sociale huurwoningen met een wat lagere huur. Ook deze woningen bieden we via Woongaard aan. Het is dus belangrijk om je in te schrijven als woningzoekende.

Wij verhuren allerlei soorten woningen. Van rijtjeshuizen tot flats. Met en zonder tuin of balkon. Op de website van Woongaard vind je alle woningen die op dit moment te huur zijn. Dit aanbod wisselt elke dag.

Soms bieden wij ook woningen te koop aan. Bijvoorbeeld in de Van Goudoeverstraat. Dit is een deel van de Intervamflat. Gaat een huurder uit deze flat verhuizen? Dan bieden de makelaars met wie wij samenwerken deze te koop aan. Dit zijn Leuk Makelaars en Koster Makelaardij. Daarnaast kun je deze woningen ook terugvinden op de website van Woongaard.

Het beste wat je dan kunt doen is je inschrijven als woningzoekende bij Woongaard. Sta je al bij ons ingeschreven? Maar wil je graag advies of hulp? Neem dan vooral contact op met een van onze woonmakelaars. Zij helpen je graag!

Het is vooral belangrijk dat je je inschrijft als woningzoekende bij Woongaard. Hier vind je alle huurwoningen die wij nu te huur hebben. Dit aanbod passen we elke dag aan. Maar omdat iedere woning altijd een week op de website blijft staan, is het voldoende om 1 keer per week het aanbod te bekijken. Je kunt je via Woongaard ook aanmelden voor Digizine. Dan krijg je iedere week een mail met daarin de woningen die passen bij jouw inkomen en jij gezinssituatie.

Door corona werkt een bezichtiging net iets anders dan eerst. Een bezichtiging betekent dat je de woning waar je op hebt gereageerd, kunt bekijken. Hiervoor ontvang je altijd een officiële uitnodiging van ons. Hierin staat precies op welke dag en op welk tijdstip je de woning kunt bekijken. Je bekijkt de woning op je gemak en geeft daarna aan onze woonmakelaar door of je jezelf daar wel ziet wonen. En of je de woning wilt huren.

Op www.woongaard.com vind je de woningen die wij verhuren. Als je je inschrijft, kun je reageren op de woningen die passen bij jouw situatie. Op welke woningen je kunt reageren, hangt af van:

  • jouw inkomen
  • het aantal personen in jouw gezin
  • je leeftijd

In dit overzicht kun je zien welke woning je met jouw inkomen kunt huren. Wil je op een vrije sector huurwoning reageren? Dan heb je geen inschrijving nodig. Je kunt meteen reageren op onze woningen op Woongaard.

Ben je tussen de 18 en 27 jaar? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • Via Woongaard bieden we regelmatig ook woningen voor jongeren aan. Dit zetten we in de advertentie erbij. Deze woningen hebben een lage huurprijs. En hiervoor gelden andere regels rondom huurtoeslag. Zodra je 18 bent, kun je je inschrijven bij Woongaard. Als je een gratis abonnement neemt op Digizine, krijg je automatisch bericht als we woningen te huur aanbieden die passen bij jouw leeftijd en inkomen.
  • Wil je binnen één tot anderhalf jaar zelfstandig wonen, maar heb je tot die tijd eigenlijk een steuntje in de rug nodig bij het wonen, leren, werken en ontmoeten? Dan is Kamers met Kansen in Gorinchem misschien iets voor jou. Kamers met Kansen is een woonproject aan de Willem Kloosstraat in Gorinchem-Oost. Jongeren in de leeftijd van 18 tot 27 jaar krijgen hier de kans om met een steuntje in de rug te bouwen aan een zelfstandige toekomst. Wil je hier meer over weten? Lees hier dan verder.