Lees voor
Huis en contract

Kan mijn partner medehuurder worden?

Je kunt iemand aan het huurcontract toevoegen als je gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap hebt of minimaal 2 jaar (als partners) samenwoont. Je partner wordt dan medehuurder. Jullie zijn daarna samen verantwoordelijk voor de woning.

Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor de woning en voor het betalen van de huur. Ook mag je partner in de woning blijven als jullie uit elkaar gaan of als jij als hoofdhuurder overlijdt. Heb je nooit medehuurderschap aangevraagd? En staat je partner niet op het huurcontract? Dan kan je partner niet in de woning blijven wonen als jij als hoofdhuurder verhuist of overlijdt.

Trouwen en medehuurder worden
Ga je trouwen of ga je een geregistreerd partnerschap aan? Dan wordt je partner altijd medehuurder. Je moet dit wel zelf bij ons melden door dit aan ons door te geven. Wij voegen je partner dan aan je huurcontract toe. Stuur dan ook een kopie van je trouwpapieren (huwelijksakte) of het geregistreerd partnerschap mee.

Samenwonen en medehuurder worden
Woon je samen? Dan kan je partner medehuurder worden als je aan deze 3 voorwaarden voldoet:

 • je partner is minimaal 18 jaar.
 • jullie wonen minimaal 2 jaar op een gelijkwaardige manier samen. En staan minimaal 2 jaar bij de gemeente op hetzelfde adres ingeschreven.
 • jullie hebben een ‘duurzaam huishouden’. Dat betekent dat jullie kunnen laten zien dat jullie voor een langere tijd bij elkaar willen blijven en willen samenwonen.

Voldoen jullie hieraan? Dan kunnen jullie het medehuurderschap bij ons aanvragen. Jullie hebben hiervoor deze documenten nodig:

 1. een uittreksel van het bevolkingsregister van jou en je partner waarop staat dat jullie minimaal 2 jaar op het adres wonen.
 2. een kopie van jullie legitimatiebewijs.
 3. een handtekening van jullie allebei.
 4. bewijs dat jullie al minimaal 2 jaar samen een duurzaam huishouden hebben, denk aan:
  • een gemeenschappelijke bankrekening
  • afschrift met de kosten voor de huishouding/huur
  • gemeenschappelijke verzekeringen
  • rekening van nutsbedrijven die op allebei jullie namen staat
  • een samenlevingscontract
  • op elkaar afgesloten pensioenen
  • een gezamenlijke inschrijving als woningzoekenden.

Let op: inwonende kinderen kunnen geen medehuurder worden. Bij inwonende kinderen is er geen sprake van een blijvende woon- en leefsituatie samen met de huurder. Volgens de wet is het voor inwonende kinderen alleen in hele bijzondere situaties mogelijk om medehuurder te worden. Dit beoordelen we altijd per individuele situatie. Meer informatie over het medehuurderschap vind je hier: Artikel 7:267 BW – Medehuurder.

Formulier medehuurder

Meer interessante nieuwsberichten