Zonnepanelen

Naast comfortabele en betaalbare woningen, willen wij Gorinchem een stukje groener maken. Samen met onze huurders. Daarom zijn wij in 2020 gestart met een project met zonnepanelen. 

Zo’n 400 huurders die wonen in een rijtjeshuis zijn hiervoor geselecteerd. Zij ontvingen een brief met informatie hoe zij hun eigen energie op kunnen wekken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. 

We werken voor dit project samen met Greenchoice. Deze groene energiepartner werkt al sinds 2013 met woningcorporaties om woningen te verduurzamen. Samen met hen willen wij gelijk ervaring opdoen. Zodat we in de toekomst vaker zonnepanelen op woningen kunnen plaatsen.

Heeft u een brief ontvangen om deel te nemen? Ga dan naar samenduurzaam.nu/poort6/persoonlijk-aanbod om uw aanbod te bekijken en hierover contact op te nemen met Greenchoice. Geen brief ontvangen, maar wilt u wel zonnepanelen? Stuur dan een mail naar zon@poort6.nl of bel naar 0183 66 99 00. 

 

Hoeveel moet ik betalen voor de zonnepanelen?

Het eerste jaar betaalt u niets voor de panelen. Daarna kost een zonnepaneel € 1,76 per maand via de servicekosten. Dit bedrag blijft elk jaar hetzelfde en gaat dus niet omhoog. Zo weet u waar u aan toe bent. Nu en in de toekomst. Dit kosten de panelen: 
 

Aantal zonnepanelen

kosten per maand

kosten per jaar

6

€   10,56

€   126,72

8

€   14,08

€   168,96

9

€   15,84

€   190,08

10

€   17,60

€   211,20

Hoeveel zonnepanelen kan ik huren?

Hoeveel zonnepanelen u het beste kunt huren, hangt af van uw jaarlijks energieverbruik en de grootte van het dak. Het is mogelijk om 6, 8, 9 of 10 zonnepanelen te huren. U krijgt van Greenchoice persoonlijk advies hoeveel panelen bij uw situatie en op uw dak passen. U kunt al uw vragen over zonnepanelen aan Greenchoice stellen. Als u advies krijgt, zit u nergens aan vast.

Hoe werkt de besparing met zonnepanelen?

Voor stroom en gas betaalt u elke maand een vast bedrag aan uw energieleverancier. De hoogte hangt af van het verbruik in het afgelopen jaar. Eén keer in het jaar maakt de energieleverancier de balans op. Dan kijkt hij of u meer of minder verbruikt heeft. U moet dan bijbetalen of krijgt geld terug.

Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op. Hierdoor hoeft u minder stroom te kopen bij uw energieleverancier. U gebruikt namelijk overdag uw eigen zonne-energie voor apparaten die op elektriciteit werken. Zoals de computer, wasmachine, droger, stofzuiger of elektrische oven. Goed voor de portemonnee dus. De stroom die u meer produceert dan u opwekt, levert u terug aan het net. Deze mag u nu wegstrepen tegen de stroom die u op een ander moment van uw energieleverancier afneemt. Dit heet ook wel salderen.

Het eerste jaar
Voor de panelen betaalt u het eerste jaar niets. Zo kunt u precies zien hoeveel energie u gaat besparen. En hoeveel geld u aan het eind van dat jaar van uw energieleverancier terugkrijgt. Daar kunt u uw maandbedrag op aanpassen. Natuurlijk kunt u uw maandbedrag ook meteen na de installatie van de zonnepanelen verlagen. Dit regelt u met uw energieleverancier.

Na jaar 1
Na het eerste jaar kost een zonnepaneel € 1,76 per maand. Dit bedrag blijft elk jaar hetzelfde en gaat dus niet omhoog. Zo weet u waar u aan toe bent. Nu, maar ook in de toekomst.

Hoe werken zonnepanelen precies?

Zonnepanelen zetten daglicht om in stroom. ’s Nachts werken de panelen dus niet. Op zonnige dagen in de zomer leveren ze de meeste stroom. Maar ook in de winter wekken de zonnepanelen stroom op zolang het licht is.

Als u overdag bijvoorbeeld de computer, wasmachine, droger, stofzuiger of elektrische oven aanzet, dan heeft u het meest aan de stroom die u zelf opwekt. Vroeger was het vaak slim om ’s nachts de was te doen, maar bij zonnepanelen is dat dus niet zo. Zeker niet in de zomer.

Energie besparen is goed voor het milieu. En energie die u niet nodig heeft, hoeft u ook niet te betalen! Het is goed om te bedenken of iets wel aan hoeft te staan. En om led-lampen en apparaten te gebruiken die weinig stroom nodig hebben.

Zijn zonnepanelen goed voor het milieu?

De stroom van zonnepanelen is 100% groen. Beter kan dus niet. In de zonnepanelen zelf zitten wel stoffen die minder goed zijn voor het milieu. Ook komen de panelen vaak van ver. Ze gaan lang mee: zo’n 25 tot 30 jaar. Bovendien worden de zonnepanelen goed gerecycled, wanneer ze aan vervanging toe zijn. Alles bij elkaar opgeteld, zijn zonnepanelen - ondanks de stoffen die erin zitten en de afstand waarover zij worden vervoerd - veel minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld kolencentrales of kerncentrales, die voor grijze stroom zorgen.

De energie die de zon in een jaar uitstraalt, is ongeveer 1.400 keer de hoeveelheid energie die we ieder jaar met zijn allen op aarde gebruiken, dus het kan bijna niet op. De uitdaging voor de toekomst is om zonne-energie nog beter te benutten. Door zonnepanelen te huren van Poort6, draagt u hier uw steentje aan bij.

Hoelang gaan de zonnepanelen mee?

De zonnepanelen gaan ongeveer 25 tot 30 jaar mee. Ze gaan in de loop van de tijd wel iets minder opbrengen, maar na 20 jaar is dit nog altijd zo’n 85 procent.

Moet ik de zonnepanelen zelf onderhouden?

Nee, daar heeft u geen omkijken naar. Dat doen wij voor u. Ook hoeft u de panelen niet schoon te maken. Door de regen spoelen ze meestal vanzelf schoon.

Krijg ik 's nachts ook groene stroom?

Of u alleen maar groene stroom krijgt, hangt af van uw energieleverancier. Op de website van bijvoorbeeld de Consumentenbond kunt u zien hoe “groen” uw huidige energieleverancier is.

Moet ik van energieleverancier veranderen?

U heeft vrije keuze bij wie u stroom en gas wilt kopen. Dus u hoeft niet over te stappen. Dit zal ook nooit aan u gevraagd worden.

Moet ik meedoen aan het project met zonnepanelen?

Wanneer u van ons heeft gehoord dat u geselecteerd bent voor ons project met zonnepanelen, kiest u zelf of u wel of niet meedoet. Het is niet verplicht. Wij vinden het natuurlijk wel heel fijn als u meedoet. U draagt zo namelijk een steentje bij aan een beter milieu en u bespaart ook nog geld.

Als ik ja zeg, kan ik dan later ook weer stoppen?

U kunt niet tussentijds stoppen. Als u akkoord gaat met het huren van de zonnepanelen, dan blijft u die huren zolang u in de woning  woont. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Na het eerste jaar betaalt u 24 jaar lang servicekosten voor de zonnepanelen. Gaat u verhuizen? Dan neemt de nieuwe huurder van uw woning natuurlijk de servicekosten over. Daarnaast kan Poort6 in de toekomst de panelen wel weghalen, maar dat doen we niet zomaar.

Is mijn huis geselecteerd voor de proef met zonnepanelen?

Voor de proef hebben we ruim 360 rijtjeshuizen geselecteerd. Allemaal met een schuin dak:
 
 • Abeltje 1 t/m 26 
 • Adriaan Daetselaarstraat 6, 8, 17 en 19
 • Arend van Leijenburgstraat 1 t/m 17 (oneven)
 • Arend van Schonauwenstraat 1 t/m 13 (oneven)
 • Balletstraat 1 t/m 26
 • Elsje van Houweningenstraat 1 t/m 14 
 • Heer Ottostraat 1 t/m 33 (oneven)
 • Hendrik Tollensplantsoen 1 t/m 47 (oneven)
 • Herman de Ruijterstraat 3 t/m 33 (oneven)
 • Hugo de Grootstraat 28 t/m 64 (even), 17 t/m 51 (oneven)
 • Jacob van der Ulftstraat 1 t/m 11 (oneven)
 • Jagerslaan 2 t/m 22 (even) 
 • Jan van der Heijdenstraat 14 t/m 22 (even)
 • Martinus Nijhoffstraat 23 t/m 61 (oneven)
 • Minoes 1 t/m 32
 • Steurgat 41 t/m 73 (oneven)
 • Toneelstraat 2 t/m 20 (even)
 • Vrouwe Jacobastraat 2 t/m 28 (even)
 • Willem Kloosstraat 1 t/m 39 (oneven)
 • Willem van der Veldestraat 1 t/m 15 (oneven), 2 t/m 24 (even) en 17 t/m 49 (oneven)
 • Zangstraat 1 t/m 22
 
Woont u in één van deze woningen? Dan ontving u hierover in 2020 informatie van Poort6 en onze leverancier Greenchoice. 

Mijn huis is niet geselecteerd, maar ik wil wel zonnepanelen. Kan dat?

We hebben deze zomer geld voor 50 extra rijtjeshuizen naast de geselecteerde woningen. Hiervoor moet u ook in een rijtjeshuis met een schuin dak wonen. Uiteraard moeten we nog wel kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Inmiddels hebben we al meer dan 50 huurders die hierin interesse hebben. Heeft u ook interesse? Stuur dan een mail naar zon@poort6.nl, dan zetten wij u op de reservelijst. 

Hoe worden de zonnepanelen geïnstalleerd?

Op de dag van installatie wordt op uw dak en in uw huis gewerkt. De installatie duurt ongeveer 3 uur. Het is belangrijk dat u dan thuis bent. Als eerste plaatst de installateur de ladder en/of steiger. Op uw schuine dak schuift hij dakpannen omhoog en brengt haken aan. Dan legt hij de dakpannen weer terug. Op de haken monteert hij aluminium rails. Daar worden de zonnepanelen aan vastgemaakt.

Aan de achterkant van ieder zonnepaneel komt een kleine omvormer. Deze zet zonnestroom om in 220 Volt. U krijgt dus geen apart kastje aan de wand in huis. Vanaf de zonnepanelen gaat er één kabel door het dak naar binnen. Deze wordt aangesloten op de meterkast. De route van deze kabel verschilt en wordt altijd met u afgestemd. Natuurlijk wordt deze netjes weggewerkt in een gootje of een bestaande koof. De kabel wordt altijd op een aparte groep aangesloten in de meterkast. Als deze groep er niet is, dan wordt deze gemaakt.

Als de installateur klaar is, loopt hij samen met u de papieren door. Als alles goed is uitgevoerd, dan ondertekent u deze papieren. Daarnaast legt hij uit hoe u kan zien of de zonnepanelen goed werken. De installateur vertelt ook waar u kunt zien hoeveel zonnestroom u heeft opgewekt. Dit staat ook allemaal in de handleiding die u van de installateur krijgt.

Ik woon in een rijtjeswoning met een plat dak of in een appartement. Kan ik ook zonnepanelen krijge...

U kunt helaas niet meedoen met de eerste proef. Maar als de proef goed gaat, gaan we daarna verder. Dat gaat niet allemaal tegelijk. We kijken dan ook naar zonnepanelen voor rijtjeswoningen met een plat dak en voor appartementen. Als het gebouw waarin u woont erg hoog is (meer dan 4 of 5 verdiepingen), dan kan het nu waarschijnlijk nog niet. Het dak is dan te klein om voor iedereen zonnepanelen aan te leggen. Bij hoge gebouwen gaan we wachten totdat zonnepanelen meer opbrengen of er nieuwe mogelijkheden komen.

Met wie werken jullie samen voor het leggen van de zonnepanelen?

Voor de proef werken we samen met Greenchoice. Deze groene energiepartner werkt al sinds 2013 met woningcorporaties samen om woningen te verduurzamen.

Let op! Er zijn andere partijen op de markt die u mogelijk zonnepanelen aanbieden. Ga hier niet op in! Wij werken uitsluitend samen met Greenchoice. 

Ik ben benaderd door een andere partij dan Greenchoice, kan dat?

Er zijn andere partijen op de markt die u mogelijk zonnepanelen aanbieden. Ga hier niet op in! Wij doen alleen zaken met Greenchoice. Dit zult u ook duidelijk terugzien in de communicatie die wij hierover voeren. Alleen via Poort6 en Greenchoice mogen zonnepanelen op het dak van uw woning worden geplaatst. Daarnaast zal Greenchoice u ook nooit vragen om geld over te maken. Wanneer u bij ons zonnepanelen huurt, betaalt u deze uitsluitend via de servicekosten van Poort6. 

Hou ik altijd voordeel met zonnepanelen?

Vanaf 2023 gaat de saldering veranderen. Elk kilowattuur stroom die u zelf niet gebruikt, levert u terug aan het net. In de energieprijs zitten ook transportkosten en energiebelasting. Nu krijgt u alles terug, maar vanaf 2023 wordt steeds een kleiner deel van de transportkosten en energiebelasting vergoed. Vanaf 2031 krijgt u alleen nog de “kale” energieprijs: dit is puur de prijs per kilowattuur zonder transportkosten of energiebelasting. Hierdoor wordt uw voordeel voor de zonnepanelen vanaf 2023 dus wel minder. Wij hebben er alle vertrouwen in dat huurders voordeel blijven houden met zonnepanelen. Wij geven daarom de volgende garantie. Als de gemiddelde fi nanciële opbrengst per paneel per jaar over ons gehele bezit aan zonnepanelen lager wordt dan de vergoeding die een huurder gemiddeld per paneel betaalt, gaan wij overleggen met onze huurdersorganisatie over een compensatie voor de huurders.