Handige tips en handleidingen nieuwbouw Van Zomerenlaan
Woon je in de Van Zomerenlaan of W.F. Emckstraat? Dan vind je op deze pagina alle video’s en documenten die we ook via de digitale nieuwsbrief hebben verstuurd. Handig als je even iets terug wilt zoeken!
Afval
Let op: afval breng je zelf naar de milieustraat!
Ben je aan het verhuizen? En heb je bouwafval dat niet geschikt is voor de ondergrondse afvalcontainers? Breng dit dan zelf naar de milieustraat (Boezem 3 in Gorinchem). Leg dit niet naast de ondergrondse containers of op andere plekken in de wijk neer. Zo zorgen we er met elkaar voor dat de buurt netjes blijft.
Restafval en GFT weggooien
Restafval en groente- en fruitafval kun je in de ondergrondse containers kwijt. Hiervoor heb je een afvalpas (milieupas) nodig. Deze kun je aanvragen bij Waardlanden. Deze ondergrondse containers vind je aan de kant van de Marinus Spronklaan en halverwege de groenstrook in de Van Zomerenlaan.
Zelf klussen
Wil je in huis iets veranderen? Dan is er veel mogelijk. Op poort6.nl/zelfklussen kun je u zien wat je gewoon mag doen. En voor welke aanpassingen je eerst toestemming moet vragen. Goed om te weten: alle huizen hebben op de zolderverdieping een schuin dak. Tussen het dak en de vloer staan lage wandjes (knieschotten). Het is belangrijk dat u deze wandjes laat staan en hier niet in gaat zagen. Deze dragen namelijk een deel van het gewicht van het dak.
Warmtepomp
Het wordt kouder en u gaat de winter tegemoet in een nieuw huis en met een heel ander verwarmingssysteem dan u waarschijnlijk gewend bent. Daarom leggen we nog een keer kort uit hoe u de verwarming het beste kunt gebruiken.
Bij gewone centrale verwarming met een cv-ketel stijgt de temperatuur in huis vrij snel als je de thermostaat een graadje hoger zet. Bij een verwarming met een warmtepomp is dat niet zo. Dit systeem is niet gemaakt om ’s nachts “even” uit of laag te zetten.
Hou de temperatuur zo gelijk mogelijk
Een warmtepomp werkt namelijk met lage temperatuursverwarming. Dat betekent dat uw huis wordt verwarmd met water dat minder warm is dan bij gewone verwarming. Daardoor duurt het wat langer om uw huis op te warmen, maar blijven de ruimtes daarna wel lekker gelijkmatig warm. Om u een idee te geven: het duurt ongeveer 24 uur om de temperatuur in huis met 1 tot 1,5°C te verhogen. “Even” snel de verwarming een graadje hoger (of lager) zetten gaat bij deze manier van verwarmen dus niet op. Sterker nog. Dat kost onnodig veel energie. En dus extra geld. Een warmtepomp is namelijk zuiniger als de temperatuur steeds hetzelfde blijft. Dan hoeft de pomp minder hard te werken. Zo bespaart u dus juist energie. Laat de temperatuur in de winterperiode daarom dag en nacht op dezelfde stand staan.
Even luchten? Doe dit alleen kort!
In uw huis zit een ventilatiesysteem dat automatisch zorgt voor verse lucht in huis. Wilt u uw huis toch even extra luchten en een raam open zetten? Doe dit dan alleen voor een korte tijd. Hou zeker in koudere periodes de kou zoveel mogelijk buiten. Anders duurt het extra lang voordat uw huis weer op temperatuur is. Vindt u het bijvoorbeeld fijn om ’s morgens als u bent opgestaan de slaapkamers even te luchten? Zet de ramen dan ongeveer een half uurtje open en doe ze daarna weer dicht.
Zet de thermostaat dan wat hoger.
Dan moet je de installatie misschien bijvullen.